A harmonikus otthon megteremtése, így Karácsony táján, talán még nagyobb szerepet kap életünkben. Lázasan készülődünk, sütünk, főzünk, ajándékot keresgélünk...

Elveszünk a részletekben, pedig a Karácsonynak – a szeretet ünnepének – nem erről kellene szólnia. Rengeteget változott a világ!
Már nem nagyon tudunk örülni az apróságoknak, mindig nagyobb és nagyobb ajándékokra vágyunk és nagyobb ajándékokat adunk.
 
 
Elfelejtettünk örülni az apróságoknak, annak, hogy együtt van a család… Ebben a nehéz és rohanó világban pedig a nyugalom szigete, csak az otthonunk lehet. Újra kell tanulnunk értékelni az életünk apró dolgait, meglátni és megtartani a jót.
 
A világ is erre figyelmeztet bennünket. Álljunk meg, nézzünk magunkba, lassítsunk.
 
Hová sietünk?
 
Az igény talán még meg is lenne erre, de a társadalom nagy része nem enged… 2003-2004 óta pedig folyamatos lassulás figyelhető meg úgy a gazdaságban, mint az élet más területein. Lassan előtérbe kerül a nyugalom, az egymásra figyelés igénye.
 
Itt az idő, hogy számot vessünk magunkkal és elgondolkodjunk azon, hogyan tovább. Tisztában vagyunk azzal, hogy ebben a még mindig rohanni akaró világban nagyon nehéz… Bár, ha eldöntöttük, hogy milyen irányban akarunk tovább indulni életünk útján, a harmonikus, kiegyensúlyozott élet megteremtésére soha nincs késő.
 
Tanácsadóink szívesen segítenek Önnek és családjának, hogy egy olyan otthonban/környezetben éljék mindennapjaikat, melyben úgy érzik: JÓ ITTHON LENNI!
 
A Tradicionális Feng Shui, nem egy ördögtől való tudomány, hanem egy ősi matematikai formulákon alapuló rendszer, ami a természet és az ember kapcsolatának megfigyelésén alapszik.
 
Bátran használjuk ki ezt a lehetőséget, hiszen nem csak Karácsonykor – a szeretet ünnepén – van szükségünk harmóniára, hanem az egész életünk folyamán!
 


Mondhatnánk, hogy már a csapból is ez folyik….

 

Tisztázni kell végre, hogy miért kell lecsukni a WC tetőt. Egyesek szerint, mert a pénzt lehúzzuk a csatornába.

Ne tegyük a WC-t a bejárati ajtó mellé, ne tegyük szembe a bejárati ajtóval, stb….

Ez a megállapítás sajnos tudatlanságból fakad, hiszen mi köze van – közvetlenül - a WC-nek a pénzhez?

 

A válasz: Semmi.

 

Kínában évezredekkel ezelőtt a férj volt az, aki eltartotta a családot, kereste a pénzt. Tudjuk, hogy akkoriban - és most is - az udvari WC-t igen nehéz volt tisztán tartani. Törekedtek arra, hogy ház legfélreesőbb zugába száműzzék….

 

Azt is tudták, hogy mindenféle kórokozók megtelepednek rajtuk, így a betegségek kialakulásában központi szerepet játszott ennek tisztasága.

Ha a családfő megbetegedett, akkor nem tudott dolgozni és pénzt keresni. Nos ez volt az oka, hogy a WC-t negatívan állították be és összepárosították a pénzzel.

A mai modern világban már nem ez a helyzet, hiszen nagyon könnyű a mellékhelyiségeket tisztán tartani. Attól, hogy valaki lecsukja a fedelét, még nem biztos, hogy nem betegszik meg, hiszen a tisztaság hagyhat némi kívánnivalót maga után. A WC tető, tehát csak esztétikailag és pszichológiailag fontos….nehogy elfolyjon a pénz.

 

A feng shui magyarázatakor nagyon nehéz megtartani az egyensúlyt, hiszen könnyen átbillenhetünk a babonák világába, amiből már igen nehéz kikecmeregni.

 

A sok könyv, ami megjelent ebben a témában bizony beleesett ebbe a csapdába, hiszen elkalauzol bennünket a babonák világába is és hiteltelenné teszi  a feng shuit.

 

Azok a tanácsadók, akik sokszor hangoztatják saját nézeteiket, nem biztos, hogy helyesen ítélik meg a feng shuit. Eljött az az időszak, hogy helyére kell tenni a dolgokat, mert egy olyan útra terelnek bennünket, amelynek végén csak egy lebutított változatára bukkanunk a feng shuinak és rá kell ébrednünk arra, hogy zsákutcába jutottunk, és innen nincs visszaút. Az elszalasztott lehetőségek soha többé nem térnek vissza, ezért jól gondoljuk meg, hogy melyik módszerét válasszuk házunk kiértékelésénél.

 

 

 

Címkék: babona pénz feng shui wc tető

Kertépítés és a Feng Shui

 2011.04.05. 19:58

Nem tudtam megállni, hogy ne osszam meg Önökkel ezt a gyönyörű tavaszi képet....

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A feng shui és az általános kertépítési irányelvek figyelembevételével a nyolc égtáj felől érkező qi minőségének megfelelően kijelölhetjük az ideális helyet a kerti építmények számára (medence, dísz tó, sziklakert, utak, ösvények, kerti grillező, lámpák, játszó és pihenőhelyek), melyek méretük és megjelenésük által is képesek befolyásolni környezetük, a kert energiáit.

A mozgó víz és a kert bizonyos részein végzett aktív tevékenység kedvező energiákat erősíthet, de ha nem megfelelő a hely negatív hatásukat mutatják meg.

Színes virágok ültetésével segíthetjük az adott irányban uralkodó kedvező energiákat, vagy épp hatékonyan orvosolhatjuk a kedvezőtleneket.

A nagyobb méretű növények, mint fák és bokrok megállítják a qi-t, és az öt elem valamelyikéhez sorolható formájukkal szintén befolyásolják környezetüket. Az egyedül álló magas fák túlságosan közel az épülethez általában negatívan hatnak.

A növénycsoportokkal beültetett és szabadon hagyott területekkel irányíthatjuk a kedvező hatású energia áramlását, és lehetőség nyílik a házunkat érő sha qi (ártó hatású energia orvoslására is).

Például egy sziklakertté átalakított, mesterségesen épített domb segítségével a házat érő negatív hatású qi elleni védelem biztosítható.

A kert elrendezésének hatására a házba érkező qi megerősödik, aktivizálódik, a negatív energiákat pedig gázolja kedvezőtlen hatásuk kifejtésében.

Az épített formák megválasztása, a méretarányok betartása, a színek összeállítása további lehetőséget adnak egy ideális „tradicionális feng shui kert” kialakításához.

A jól megtervezett, rendszeresen gondozott kertek belesimulnak környezetükbe, a táj jellegével összhangot alkotnak, igazodnak a ház stílusához és megfelelnek a lakók igényeinek.

A zöldövezetet nélkülöző városi épületek között, vagy a sokadik emeleten a külső környezetre gyakorolt befolyásunk sajnos korlátozott, de egy kisebb erkélyen is elhelyezhetünk néhány növényt, amelyek a megfelelő gondoskodást meghálálva képesek pozitívan hatni nemcsak a lakásba érkező energiákra is, hanem a lelkünkre is.

 

 

 

 

Címkék: energia harmónia egyensúly kertépítés feng shui energiaáramlás

Itt a tavasz, másképpen eredet

 2011.04.05. 19:45

 

A tavasz a megújulás és az újrakezdés ígéretét vetíti elénk. Mindig rácsodálkozunk arra, hogy a növények, fák – felébredve téli álmukból – újra és újra kirügyeznek, virágot bontanak, majd termést hoznak. Elhullajtják magjukat, hogy jövőre ismét újult erővel ismételjék meg dolgukat.

 

Sokunk számára ez egy természetes folyamat, szinte tudomást sem veszünk róla, de ha néha megállnánk egy – egy pillanatra és elgondolkodnák ezen a jelenségen, elcsodálkoznánk.

Ilyen csodának számít egy kisbaba fogantatása, megszületése, felnövése és az elmúlás, ami sajnos elkerülhetetlen velejárója életünknek. Gondoljunk csak bele: minden nap csodát élünk át!

Ha vesszük magunknak a fáradtságot és tudatosan figyeljük életünket és a körülöttünk lévő világot, azt tapasztaljuk, hogy elmentünk olyan élmények mellett, amit eddig természetesnek vettünk.

A természet dinamikus változását, a körülöttünk lévő természeti törvényeket megfigyelve láthatjuk, hogy a természet részei vagyunk. Életünkkel (tudatosságunkkal) hozzájárulunk, sőt előidézzük az örökké változó világ dinamikus egyensúlyát.

„Aminek élete van, visszatér ahhoz, aminek nincs élete.

Aminek formája van, az visszatér ahhoz, aminek nincs formája.

Az élet szükségképpen változik, a változás nem teheti meg, hogy ne

változzon.”

(Lie-ce)

Tavasszal figyelmünk a kert felé irányul. A jól összehangolt külső és belső tér, nemcsak esztétikai élményt nyújt, hanem elősegíti a qi áramlását, ezzel segíti a lakók életminőségét.

A természet ébredése magával hozza a vágyat, hogy virágot ültessünk, kiszellőztessük a gyepet, eltakarítsuk az őszről maradt lombot, hiszen a rend, a tisztaság iránti igény már fél siker mindennapjainkban.

A házunk körüli kert kisebb-nagyobb átalakításakor - tervezzük akár önállóan, vagy szakember segítségével - hasznos, ha a Feng Shui alapelveit is figyelembe vesszük, mivel az ingatlan energiamintájának ismeretében a házunkat körülvevő és az ide belépő energiák minőségén már a kertben tudunk javítani.

Az épület környezetének és a kertnek a rendbetétele elsődleges fontosságú, hiszen hiába a szépen berendezett otthon, ha kívül káosz és rendetlenség fogadja a házba érkező energiákat. Nem várhatunk kedvező változást egy belső harmonizációtól, ha a külső környezet megállítja a pozitív qi-t. 

Címkék: tavasz változás természet rend környezet eredet csoda kert születés harmónia feng shui

Kínai naptár 2011 április

 2011.04.05. 18:52

 

Címkék: április 2011 nyúl éve kínai naptár


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gyakran előfordul, hogy a ház, amiben élünk, nem szabályos alaprajzú. Ebből adódóan ha az úgynevezett bagua térképet ráfektetjük az alaprajzunkra, egyes területeken hiányt tapasztalhatunk.

Azonban nem kell megijednünk, mivel ez nem jelenti azt, hogy nem leszünk egészségesek, gazdagok, egyedül fogunk megöregedni, esetleg gyermekünk sem fog születni stb…

A jó hír az, hogy az úgynevezett „hiányterületek” nem léteznek! Elképzelhető, hogy bizonyos területek kisebbek lesznek, de ez nem zárja ki annak lehetőségét, hogy harmonikusan boldogan éljük le életünket házunkban.

Tudatlanság azt mondani, hogy ha nincs egy házban pl. „gazdagság sarok”, problémáink lesznek a pénzzel. Szerencsére sokan vagyunk olyanok, akik láttunk jómódú embereket, akik olyan házban éltek, ahol ez a terület hiányzik.

Akkor hogyan is van ez?

Ezt a bagua térképes, életterületes felosztáson alapuló módszert unatkozó háziasszonyok számára találták ki Amerikában. Könnyen megismerhető, könnyen megtanulható, könnyen alkalmazható mindenki számára.

A bejárati ajtót (főbejárat) használja kiinduló pontnak, ami nem szerencsés megoldás, hiszen abban a pillanatban megdönthető ez az elmélet, amikor kiderül, hogy a házunkon két ajtó is található, egyforma a méretük és ráadásul ugyanolyan gyakran is használjuk őket. Felmerülhet a kérdés bennünk, hogy ez a fajta feng shui, talán nem is igazi feng shui? 

Címkék: alaprajz életterület hiányterület bagua

nyc-11197_640.jpg

Sok tanácsadó szeret az utcanév témával előrukkolni, mert érdekesebbé, misztikusabbá tudja tenni az általa kínált feng shuit.

 

Ez már megint egy olyan dolog, aminek semmi köze a feng shuihoz. A tanácsadó nem vizsgálja annak az utcának a nevét, ahol az épület található. Nem beszélve arról, hogy sok esetben előfordul, hogy csak helyrajzi száma van a háznak. A vizsgált energiaáramlásnak és a harmonizálásnak nem része az utcanév értelmezése.

Ennek a téves felfogásnak az alapja az ősi hitrendszerről származó babonás hiedelem, ami a feng shuihoz tapadt. Ennek semmi köze nincs a tradicionális feng shui alapelveihez.

Címkék: babona utcanév harmónia feng shui energiaáramlás

Sok feng shui tanácsadó azt vallja, hogy hegy lábához nem szabad építkezni. Ez a nézet ellenkezik a feng shui tanításával, ami azt mondja, hogy a házakat a hegy lábához kell építeni annak érdekében, hogy védett legyen az időjárás viszontagságaitól és a széltől. Ha a ház előtt víz található, az már csak hab a tortán.

Természetesen vannak bizonyos szabályok, melyet be kell tartani az építkezés során, ami azt jelenti, hogy a ház háta mögött legyen a hegy és ne fordítva, de ha belegondolunk, nekünk is kényelmesebb, ha a karosszékben nem fordítva kell beleülnünk, mert úgy elég kényelmetlen ülés esik benne.

Mint mindennek, ennek is meg van a logikus magyarázata: biztonság! Biztonságban érezzük magunkat, ha a hátunk védve van, ha a házunk mögött magas kerítés található. Egy síkságon épült ház mögé is fákat ültettek, hogy biztonságot nyújtson.    

Címkék: biztonság építkezés szabályok víz szél hegy védett feng shui

Kedvező-e a zsákutca?

 2011.04.04. 11:22

zsákutca.png

 

Ez is egy sarkalatos pontja a feng shuinak, hiszen sokan vannak olyanok, akik kategorikusan kijelentik, hogy nem jó zsákutcában lakni.....

Miért is ne élhetnénk egy zsákutcában, ha a környezeti kialakítások ezt teszik lehetővé. Vannak szűk, sikátorszerű utcák, ahol az energiaáramlás nem megfelelő, és vannak szép tágas kertvárosi zsákutcák, amelyeknél semmi kivetnivalót nem találunk. Nem szabad általánosítani, mindent csak a saját környezetében szabad és kell megvizsgálni ahhoz, hogy véleményt alkothassunk.   

Címkék: zsákutca feng shui energiaáramlás

Ez szintén egy olyan téma, ami kifejezetten megtéveszti és összezavarja azokat, akik könyvekből szerzett feng shui tudásukat szeretnék alkalmazni.

number-52189_640.jpg

 

A számokat használjuk ugyan a feng shuiban, de nem vizsgáljuk a lakások, ingatlanok házszámát. Ennek a babonás eredetű tévhitnek az alapja az, hogy a kínai nyelvjárásokban egyes számok kiejtése egy kedvező, illetve kedvezőtlen szóra hasonlít (pl. a 4-es, a halál szóra).

A számokat a tradicionális feng shuiban a Repülő Csillag módszernél alkalmazzuk, a különböző energia típusokat jelöljük velük.

A házszámot használják a számmisztikában és még sok más helyen, de köszönő viszonyban sincs a feng shuival. 

Címkék: babona lakás feng shui házszám repülő csillag

 

Évezredek óta az emberek többsége a boldogságra, a harmóniára, a jómódra, az egészség megtartására törekszik.

 

 

A Feng Shui több ezer éves kínai tudomány.  

 

A tudósok, akik abban a korban éltek, a természet, a bolygók, a csillagok, az évszakok megfigyelésével, a természet törvényeinek megértésével és értelmezésével kialakítottak egy olyan rendszert, melynek segítségével az ember – szinte napjainkban is a kiváltságosok privilégiuma a feng shui használata, nem a hétköznapi emberé -  és közvetlen környezete között harmóniát tudtak teremteni.

Számunkra megadatott az a lehetőség, hogy saját magunk alakítsuk környezetünket, benne életünket.

A tradicionális feng shui lehetővé teszi számunkra ezt, ideje lenne élni vele!

Címkék: egészség boldogság természet harmónia jómód feng shui kiváltság

Hogy is van ez?

 2011.04.04. 10:23

A minap olvastam egy cikket a feng shuiról, amelyben azt írta egy tanácsadó, - aki az „életterületes” módszerrel dolgozik - „a feng shuiban csak egy állandó van, a változás”!

Nos, ez egy kicsit szíven ütött… 

Hogyan is van ez akkor?

Évek hosszú sora óta azon munkálkodunk, hogy rávilágítsunk az „életterületes” szemlélet hiányosságára, téveszméire, rámutassunk arra, hogy az életben semmi sem állandó, hiszen életünk, környezetünk folyamatosan változik.

Mi is szimbolizálhatná ennél jobban a változást, mint a tavasz?

Megújulás, újrakezdés....

Ezért is meglepő, hogy akkor hogyan tudják egyesek ezt a két szemléletet összeegyeztetni? Nem keverednek saját magukkal ellentmondásba?  Hogyan követi a változást egy statikus módszert alkalmazó tanácsadó?

  

Címkék: tavasz változás megújulás újrakezdés

Ugyan az, mégis más......

 2011.04.04. 10:01

Mi a különbség a krumpli és burgonya között... 

Szeretnék rávilágítani arra, hogy a cikk témája nem a „variáció egy témára”, hanem a „variáció két témára”, hiszen nem a feng shuit hasonlítottam önmagához, hanem a tradicionális feng shuival vetettem össze.

Feng shui csak egy van, de az évezredek során számtalan feng shui iskola alakult ki. Ezek között valószínűleg a múltban is voltak olyanok, amelyek egyéni értelmezések alapján eltértek fő alapelvektől, de ezek nem maradhattak fenn az utókor számára, mivel hiteltelenségükre az évszázadok során fényderült, természetes szelekció révén kihullottak.

A legutóbbi vadhajtást képviselő „életterületes” módszernek köszönhetően eljutott nyugatra is a feng shui keleti bölcsessége. Akiket ez a téma komolyabban érdekelt, hamar szembetalálkoztak azokkal az ellentmondásokkal, amelyek további kutatásra ösztönözték.

Nem a módszerrel van a probléma, hanem azzal, hogy mire használják néhány könyv elolvasása, egy-két hétvégi tanfolyam elvégzése után a megszerzett információkat.

Mi a tradicionális, azaz az eredeti hagyományokat tisztelő és azokat változatlan formában továbbadó mesterek iskolájában tanultunk, és ezt az eszmeiséget kívánjuk népszerűsíteni.

Számomra is sajnálatos dolog, hogy sokan összekeverik a szezont a fazonnal….

Megértem azokat, akik csalódtak az „életterületes” feng shui alkalmazásakor, hiszen anno, én is abból indultam ki.

-          „Le kell csukni a WC tetőt.” Lecsuktam, mert azt mondták - csak érteni nem értettem, hogy miért, hiszen nem zár hermetikusan.

-          Tegyek pár db 100 Ft-ost a „gazdagság sarokba.” Tettem, csak azt nem értettem, hogy honnan tudja a gazdagság, hogy jönnie kell hozzám.

-          „Hiányterületek”

(1)  láttam gazdag embert, akinél hiányzott a gazdagság sarok…

(2)  láttam boldog párokat, akiknél hiányzott a szerelem sarok…

(3)  láttam családosokat, akiknél hiányzott a gyerek sarok…. és még sorolhatnám, de nem teszem.

A szkepticizmus napjainkban nagyon divatos, ám engedtessék meg, hogy mindenki saját maga döntsön életének aspektusairól.

Szívesen vitába szállok/beszélgetek azzal, aki érvekkel vagy ellenérvekkel áll elő, de nem díjazom, ha valaki „a pálya széléről kiabál be”.

Olvasom a blogokat, hozzászólásokat és megrendít az emberek ellenségessége a feng shuival kapcsolatban. Sokan azt sem tudják, miről is van szó – kritizálnak/ítélkeznek –, de még a fáradtságot sem veszik, hogy utánanézzenek, - olvassanak.

Nem értem a feng shui szakértőket sem, akik féligazságokkal tömik az emberek fejét, ellehetetlenítve ezzel azokat, akik évek hosszú sora óta tanulással töltik idejüket, hogy minél nagyobb segítséget tudjanak nyújtani a hozzájuk fordulóknak.

Természetesen én sem hiszem, hogy 1-2 kacsa, Buddha, ló, pénzérme, szélcsengő ide-oda helyezésével hatásossá lehet tenni bármit is, de ne felejtsük el, hogy a hittel milyen határtalan lehetőségekre képes az ember. Gondoljunk csak a babonákra! Az emberek olyan dolgokat is meg tudnak tenni általa, amiről azt hitték, képtelenek rá.

Tévedés azt hinni, hogy a feng shui hit kérdése. A feng shui metafizika. A tradicionális feng shui az emberi szem számára láthatatlan dolgokat teszi láthatóvá matematikai formulák segítségével.

Nem lenne szabad különbséget tenni a feng shui és a tradicionális feng shui között - mert feng shui csak egy van -, de sajnos szükség van rá, mert egyesek úgy gondolják, hogy a feng shui zászlaja alatt nagyon sok mindent el lehet adni.

A feng shui iránti igény egyfajta életmód és szemléletváltás az embereknél, akik szeretnének egy boldog, harmonikus légkört kialakítani maguk és családjuk számára. Szeretném, ha mindenki tudná, hogy a feng shui nem kötelező, csak egy nagyszerű lehetőség számunkra.

Végül a legfontosabb! Ahol nincs probléma egy családban, ott nem kell feng shui tanácsadás!!!

Címkék: tanácsadás babona életmód hit metafizika szkepticizmus tradicionális feng shui

Vágó él

 2011.03.21. 21:26

 (Nyitott szemmel)

Mi egy kicsit másképpen látjuk a világot a tradicionális feng shui szemüvegén át. Várjuk olvasóink képeit is, amelyeken környezetük furcsaságait vagy szépségeit szeretnék megosztani velünk. (info@fengshuitanacsadok.hu)

A Felvonulási téri 1956-os emlékmű már megépítése előtt is sok vitát szított.

Maguk az ‘56-os szervezetek is tiltakoztak felépítése ellen, mivel úgy vélték, nem sugározza azt a gondolatkört, amely a forradalom szellemiségéhez kapcsolódik.

Mit sugároz akkor?

Fenyegetést, veszélyérzetet.

A tradicionális feng shuiban ezt „sha qi”-nek nevezzük.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az emlékmű éles sarka fenyegetően irányul a térrel szemközti irodaházra.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A megtestesült "sha qi".

 

Címkék: energia elem fém öt tradicionális feng shui sha qi

Kínai naptár 2011 március

 2011.03.02. 15:34

 

Címkék: március 2011 nyúl éve kínai naptár

Kínai naptár 2011 február

 2011.02.22. 10:17

 

Címkék: 2011 február nyúl éve kínai naptár

 

Hazánk egyik vezető Feng Shui tanácsadója nyilatkozta egy internetes magazin cikkében:

„…a repülő csillag iskola épülethoroszkópja szerinti pénz területére akasszunk ingaórát, ami a folyamatos mozgást serkenti…”

Egy laikus valószínűleg felvonja a szemöldökét, hogy mi itt a probléma?

Aki ismeri a Tradicionális Feng Shui Repülő Csillag módszerét, az tudja, hogy az életterületeket kizárólag az úgynevezett "három ajtós" módszernél használják a nagyvilágban, ami a feng shui kezdetleges változata. Magyar specialitás, hogy minden más egyéb módszerbe belekombinálják. Nagyon veszélyes játék több módszert összevegyíteni, komoly zavart okozhatunk vele az energia áramlásban.

A feng shuiban olyan, mint „pénz terület” nem létezik.

A Repülő Csillag módszer szerinti „pénz területe”, ami a ciklus (2003-2014) szerinti prosperáló (8-as) energia az aktív qi. Ezt és az ott élők személyes energiáját harmonizáljuk, melynek mikéntje az adott környezettől függ.

Erre szeretnék egy példát mutatni:

Egy hölgy felkért lakásának Feng Shui az elemzésre. Szerette volna életének párkapcsolati oldalát is rendbe tenni, és ehhez úgy gondolta minden elérhető segítséget megragad.

Az alapos helyszíni szemle és környezettanulmány elvégzése után a lakás tájolásának,  építési évének és a hölgy születési idejének ismeretében elkészítettem a kiértékelést.

A lakása valóban nem nyújtott megfelelő támaszt stabil kapcsolatok kialakításához. Elsősorban a yang qi, az aktivitásért felelős energiák voltak kedvező helyzetben. A nyugodt, harmonikus kapcsolatért felelős yin qit, a bejárat forgalma szétszórta, és a külső környezet sem hatott kedvezően arra.

Több olyan változtatást javasoltam, amelyekkel a fennálló problémát orvosolni lehet a Tradicionális Feng Shui elvei szerint.

A beszélgetés végén kliensem arcán feltűnt a csalódottság, ezért megkérdeztem mi a gond? Mire unszolásomra megkérdezte: - de most akkor, a szerelem sarokba nem kellene páros gyertyát állítania, és hová tegye az ágaskodó ló szobrot, amit azért ajánlottak neki, hogy mielőbb megérkezzen az életébe a nagy Ő?

Megbeszéltük, hogy a lakásunkat átjárja a nyolc irányból érkező energia, melynek hatása nagyon sok tényezőtől függ. A lakás különböző pontjain elhelyezett mitikus szobrok, inkább a céljainkra emlékeztetnek minket, felhívják a figyelmet arra, hogy ne menjünk el olyan életesemények mellett csukott szemmel, amit más esetben, talán figyelmen kívül hagynánk, és jó lehetőségeket szalasztanánk el.

Miután a populáris „ Feng Shui”-ban a szerelem sarok ebben az esetben egy nagyon kedvezőtlen hatású föld energia uralma alatt állt, amelyet a tűz elem tovább erősített volna, lehetséges, hogy hosszabb távon gyulladásos megbetegedések kialakulását segíthette volna elő, ezért a páros gyertyát a lakás egy olyan részén helyeztük el, ahol a tűz elem kedvező hatása érvényesülhet.

 A ló szoborról kiderült, hogy nem is tetszik neki és alapjában véve fél is a lovaktól, egyáltalán nincs jó érzése, amikor ránéz, így nagy megkönnyebbüléssel elajándékozta a barátnőjének, aki viszont rajong a lovakért!

 

 

Címkék: populáris feng shui szerelem sarok életterület

Amikor megszületünk.......

 2011.02.08. 10:32

ÉLETENERGIA SZÁM (MING GUA)


A tradicionális Feng Shui tanácsadás elengedhetetlen része az Életenergia szám (ming gua) ismerete, hiszen ennek figyelembe vételével tudjuk harmonizálni otthonunkat, környezetünket. Megmutatja, hogy milyen elemhez tartozunk, alapvetően milyen tulajdonságokkal rendelkezünk…

A tradicionális Feng Shui-ban a személy és a környezet közötti kapcsolatot tanulmányozzuk.

 

Az életenergia számot tekinthetjük a kapcsolódási pontnak, amin keresztül a környezetünk hat ránk.

Minden életenergia szám, az Öt változó állapot tana szerint, egy - egy elemhez tartozik. (fa-tűz-föld-fém-víz) Ez az energiaminőség volt a legmeghatározóbb a születési évünkben.

Mivel ennek kiszámítása a születési évszámon alapul, ezért ez csak egy durva megközelítése a ránk jellemző energetikai rendszernek.  Ennek részletes vizsgálatával a Négy Pillér életút elemzés foglalkozik.

Ez az alapja azoknak a tulajdonságoknak, amelyek a megjelenésre, jellemvonásokra, a betegségre hajlamosabb szervekre vonatkoznak.

További segítséget nyújthat a képességeinket kiteljesíthető foglakozások és támogató színek és irányok kiválasztásánál. 

 

Kiszámítása:

 

Férfi:

A születési év számainak összege, 11-ből kivonva. (Ha a szám 5, akkor a 2-t kell használni)

1+9+5+6=21

2+1=3

11-3=8

 

Nő:

A születési év számainak összege, + 4. (Ha a szám 5, akkor a 8-at kell használni)

1+9+6+6=22

2+2=4

4+4=8

 

(Ha januárban vagy február első hetében születtünk, akkor az előző évvel számolunk.)

Az életenergia szám „védőpajzs”, ami érzékeli a a nyolc égtáj felől érkező energiát és erre közvetlenül reagál.

Meghatározza a személy, kedvező és kedvezőtlen irányát. Karakter, egészségformáló hatással bír.

A Repülő Csillag-ok és az életenergia számok harmonizálása az elsődleges a tradicionális Feng Shui-ban.

A kínai metafizika alapja a yin chi és yang chi egymásra hatása, az energiák áramlása, egyensúlyba hozása. Az életenergia számunk és a kedvező (J), kedvezőtlen (R) irányok kapcsolata:

 

 

Élet gua

J1

J2

J3

J4

R1

R2

R3

R4

1

DK

K

D

É

DNY

ÉK

ÉNY

NY

2

ÉK

NY

ÉNY

DNY

É

DK

D

K

3

D

É

DK

K

NY

ÉNY

ÉK

DNY

4

É

D

K

DK

ÉK

DNY

NY

ÉNY

6

NY

ÉK

DNY

ÉNY

D

K

É

DK

7

ÉNY

DNY

ÉK

NY

K

D

DK

É

8

DNY

ÉNY

NY

ÉK

DK

É

K

D

9

K

DK

É

D

ÉNY

NY

DNY

ÉK

 

 

 

 

 

 

 

Címkék: elem környezet születés jellem négy pillér életenergia szám ming gua

Ön, melyiket választaná?

 2011.02.08. 10:02

 Van-e különbség a Feng Shui és a Tradicionális Feng Shui között?

Sokakban felmerül az a kérdés, miért ilyen szerteágazó és ellentmondásos a Feng Shuival foglakozók tábora. Szeretném pár gondolatomat megosztani Önökkel erről a témáról és szeretnék segíteni azoknak, akik ki szeretnének jutni ebből a labirintusból.

 

 A Miotthonunk honlapján tette fel ezt a kérdést egy kedves olvasónk, amiből látszik, hogy megoszlanak a vélemények a feng shui értelmezésével kapcsolatban.

 

A Feng Shui-nak különböző (fejlődési szintjei) irányzatai vannak, melyek megosztják a Feng Shui-t gyakorlók táborát.

 

Természetesen a kiindulási pont megegyezik, (mindegyiknél ugyan az) hiszen az alapelvek azonosak.

Az eredeti (tradicionális) kínai írásjelek olvasásának értelmezése nem adatott meg mindenkinek, így a rossz fordítás következtében hiányos, félreértelmezett ismeretek kerültek a köztudatba.

 

A könnyebb eladhatóság érdekében le kellett egyszerűsíteni a Feng Shui-t, hiszen csak így lehetett elhitetni az emberekkel, hogy ők is szabadon, egyszerűen tudják alkalmazni életükben.

Különböző iskolákat, különböző nézeteket összemostak, csak a név maradt közös: FENG SHUI

 

A Repülő Csillag módszer kivételével a világot, környezetünket mindegyik iskola statikusnak, mozdulatlannak, változatlannak állítja be, ezért tűnik a módszerük könnyűnek és használhatónak.

 

Nos, ha így lenne, nem született volna meg az a mondás, hogy "nem lehet ugyanabba a folyóba kétszer belelépni".

 

Mivel világunk - benne, mi magunk - állandóan változunk, érdemes elgondolkodnunk azon, hogy melyik tanítás a helyes…. A stagnáló, vagy a dinamikusan változó, ami figyelembe veszi a tér és idő változását is?!

 

A feng shuit tanító iskolák 1-2 hét leforgása alatt „tanácsadó” képesítést ígérnek!

 

Számomra – és sokak számára – megkérdőjelezendő ez az ismeret, hiszen ha csak egy példával szeretnék élni, akkor feltenném a kérdést: Szeretnék-e egy olyan orvoshoz kerülni ha beteg leszek, aki 1-2 hét alatt sajátította el az orvostudományt?

 

A Repülő Csillag módszer tanulása hosszú éveket vesz igénybe, és megfelelő gyakorlati háttér nélkül, használata igen nehéz. A tradicionális Feng Shui nem használ békát, elefántot, pároskacsát, kínai pénzérméket a harmonizálás során, csupán formákat, színeket, hangokat, melyek szinte észrevétlenül vannak jelen környezetünkben.  

 

Ön, melyiket választaná?

 

 

Címkék: változás tanácsadó tér idő irányzat

 

Nem tagadhatjuk, hogy életünkben fontos szerepet játszanak az energiák, gondolok itt például a gravitációra, melynek létezését senki sem vonja kétségbe.

 

Talán ennek fényében már nem olyan nehéz elképzelni azt, hogy a bennünket körülvevő energiákat „láthatóvá” tudjuk tenni a tradicionális Feng Shui eszközeivel, amely módszert Repülő Csillag-nak nevezünk.

 

 

Ebből a szemszögből vizsgálva, talán már nem tűnik olyan nagy butaságnak, hogy a keleti kultúrát, miért tudjuk biztonsággal használni a nyugati világban, hiszen ugyan azon a Földön élünk, és nincs különbség az emberek között csupán azért, mert fajilag más csoportba tartoznak, ill. más földrészen nevelkedtek.

 

A gravitáció sem válogat…

 

A Feng Shui kínálta „eszközök” lehetőséget teremtenek számunkra, hogy a természettel harmóniában, összhangban éljük le életünket. Megmutatják, hogy milyen energiák találhatók lakásunkban, melyek formálnak, alakítanak bennünket.

 

Könnyebb elképzelni, ha úgy gondolunk erre, mint amikor bekerülünk egy társaságba. Van ahol pozitív, van ahol negatív hatások érnek bennünket, és ha sokáig tartózkodunk az egyik vagy a másik környezetben mi is hasonlóvá válunk.

 

Házunkat, lakásunkat, ill. ezek környezetét úgy alakíthatjuk ki, hogy kihasználjuk a ránk ható energiák előnyeit, és tompítjuk hátrányait, hiszen minden emberben meg van az igény arra, hogy prosperáló, egészséges életet teremtsen maga és szerettei számára.

 

Nehéz elképzelni egy racionálisan gondolkodó ember számára, hogy a házunkban, lakásunkban lévő energiák kihatnak úgy egészségünkre, mint gazdasági helyzetünkre.

A metafizika egy olyan része a tudománynak, amit közvetett eszközökkel lehet csak bizonyítani, de ez korántsem jelentheti azt, hogy nem létezik.

 

Ha elfogadjuk és alkalmazzuk a Feng Shui nyújtotta előnyöket, nagyobb esélyünk van a boldogabb, egészségesebb, sikeresebb, könnyebb életre, hiszen a Feng Shui a természet ajándéka, amit önzetlenül ad, csak tudni kell élni vele.

 

Bizonyára sokan ismerik azt a mondást, hogy "Aranykanállal a szájában született." - nos azt hiszem, hogy a Feng Shui alkalmazásával is ugyan ezt a hatást érhetjük el, mert sokkal előnyösebb kondíciókkal vehetjük fel a versenyt az akadályokkal,  életünk során.

 

 

 

 

Címkék: egészség ház természet energia gravitáció yin yang feng shui

Nyitottság

 2010.12.09. 18:25

 Gondolatébresztő a Feng Shui-val kapcsolatban…

 

 NYITOTTSÁG

 

 „A viták lényege nem a győzelem, hanem az előrehaladás."/J. Joubert/

 

 Tanítónk, aki matematika professzor, bölcsességéről ad tanúbizonyságot az alábbi cikkben, mellyel mi is egyetértünk és magunkénak vallunk…

Jó dolog, ha gondolatainkat meg tudjuk osztani másokkal, mert ez azt jelenti, hogy nyitottak vagyunk és fel merjük vállalni tudásunkat és érzelmeinket. Ez azt jelenti, hogy nincs takargatnivalónk az adott témával kapcsolatban. Amit leírunk, azt úgy is gondoljuk és helyesnek is tartjuk.

Felvállaljuk, hogy nem mindenki ért velünk egyet, hiszen nem az a célunk, hogy bárkit is meggyőzzünk gondolataink helyességéről.

Nagyon örülünk, ha valaki elolvassa írásainkat és építő módon reagál rájuk.

Nyitottak vagyunk a témában bármit megbeszélni, de nem célunk a vitatkozás és mások becsmérlése, ha netalán nem ért velünk egyet. Ha nyomós érvekkel áll elő, még az is előfordulhat, hogy megváltozhat véleményünk…

Mivel a tradicionális Feng Shui eredete sok évezredes múltra tekint vissza, igen nehéz kiválogatni a „búzából a pelyvát”. Nagyon fontos, hogy külön tudjuk választani a valódit a hamistól.

Figyelembe vesszük mások véleményét még akkor is, ha momentán nem is értünk vele egyet. Tiszteljük a másikat, mint embert és tiszteljük azt, hogy a miénkétől eltérő a véleménye, még ha téved is, de nem kell tisztelnünk a helytelen nézeteket.

Hogyan is működik ez? Mikor helyes és mikor helytelen egy álláspont?

Ez csakis őszinte vitával, logikus érveléssel és kísérletezéssel deríthető ki. Ha valaki másképp gyakorolja a Feng Shui-t, tisztelnünk illik őket emberként, amíg nem csapják be önmagukat. Ám ha az elmélet téves, nem tisztelhetjük azt, és a mi felelősségünk ráébreszteni az embereket arra, hogy mi a helyes, mi a helytelen. Ha nem nyitottak és nem figyelnek ránk, elveszítik tiszteletünket, mert nem nyitott szívvel keresik az igazságot.

Senkinek sem lehet mindig igaza. Amikor rámutatnak tévedésünkre, figyelmesen meg kell hallgatnunk a véleményüket, és el kell rajta gondolkodni. Ha hibáztunk, beismerjük és kijavítjuk! Ha nem tévedtünk, elmagyarázzuk álláspontunkat és boldogan állunk egy építő vita elébe.

/Részlet Master Yu tanításából/

Címkék: vita bölcsesség nyitottság

 Feng Shui - a természet ajándéka

 

Már a csapból is ez folyik - sóhajtunk, - amikor meghalljuk azt a két szót, hogy Feng Shui. Ennek ellenére, mégsem vagyunk tisztában azzal, hogy mit is jelent valójában. A nyugati embernek absztrakt gondolkodásra van szüksége ahhoz, hogy megértse a keleti filozófiát, annak mondanivalóját.

Tévesen hisszük, hogy a Feng Shui a lakberendezésről, étkezésről, öltözködésről, páros kacsákról, delfinekről, pénzérmékről, budhákról szól.  

A tradicionális Feng Shui az idő–tér harmonizálásával foglakozik, egy adott időben, épületben, annak szűkebb-tágabb környezetében, az ott élők életenergia-számának figyelembe vételével. 

A tradicionális Feng Shui tanácsadó, a Repülő Csillag térképet használja, az épület energiaáramlásának meghatározására. Ennek segítségével harmonizálja, hogy a benne élő családok minél egészségesebben és kiegyensúlyozottabban élhessék mindennapjaikat. Sokunk számára babonaságnak tűnik, de ha mélyebben belegondolunk, akkor a környezetünkben is tapasztalhatjuk, hogy vannak helyek, ahol jól érezzük magunkat, és vannak olyanok, ahol bizony nem. Ez az energiaáramlással magyarázható. 

Tudatosan helyezhetjük el ágyunkat, íróasztalunkat…..

 

 

   

Címkék: tanácsadás család ajándék természet tradicionális repülő csillag tér idő harmonizálás

Férfi-női energiák egyensúlya

 2010.11.15. 14:49

 

Férfi-női energiák egyensúlya – tradicionális Feng Shui az otthonteremtésben
 
 
Minden ember HARMÓNIÁRA törekszik, melynek megteremtése a Családban a legfontosabb. A férfi és nő, anya és gyermek, apa és gyermek, testvér és testvér közötti jó kapcsolat elengedhetetlen feltétele a boldogságnak.
 
Szinte minden otthonban – emancipáció ide, vagy oda – a nőnek, (anyának) a "felelőssége" megteremteni a boldog családot, mert Ő az, aki összehangolja ennek a kis közösségnek a működését. Ha ügyesen csinálja, akkor a férjét is be tudja vonni, mint aktív társat.
 
 A nőknek helyt kell állni a munkahelyen, otthon, a gyereknevelésben, és nem utolsósorban a párkapcsolatban is. Ha az energiaáramlás megreked, a harmónia felborul… Ezen a ponton kap szerepet a Feng Shui tanácsadó, aki segít megteremteni annak feltételeit, hogy harmóniában éljünk magunkkal és a környezetünkkel, aki megmutatja, hogy hogyan tudunk olyan otthont teremteni szeretteinknek, ahol mindannyian jól érezzük magukat, segítséget kapunk a tanuláshoz, az anyagi javak megteremtésének lehetőségéhez. A betegségek kialakulását csökkentve, jó alapokat tudunk teremteni a családunknak.
 
A régi bölcsek az energiák harmonizálásával megteremtették maguknak és környezetüknek azt a miliőt, ahol boldogan, egészségesen és kiegyensúlyozottan tudták élni az életüket. Őseink arra törekedtek, hogy alkalmazkodjanak a természethez, kihasználják előnyeit, és minimálisra csökkentsék hátrányait.
 
A mai világban is számtalan ember él ennek lehetőségével, és bár hozzáférhető lenne mindenki számára, sokan nem tulajdonítanak ennek jelentőséget……
Akkor válik fontossá és tudatossá ennek hiánya, ha felborul bennünk, vagy környezetünkben a harmónia és betegség keletkezik…..
Ebben a stresszes, hajszás világban nem figyelünk eléggé oda magunkra és környezetünkre. 
 
Mi, klasszikus Feng Shui tanácsadók a környezet energia-áramlásának megteremtésével járulhatunk hozzá otthona egyensúlyának megteremtéséhez!
 
 
 

 

Címkék: ember otthon harmónia egyensúly feng shui tradició energiaáramlás otthonteremtés férfi női

Feng Shui & Feng Shui

 2010.10.02. 16:56

Mesélni szeretnék a tradicionális Feng Shui legösszetettebb és egyben legkifinomultabb módszeréről, a Repülő Csillag-ról.

A kezdeti időkben a császárok kiváltsága volt, de ma már bárki részesülhet áldásos hatásában.

Sokan csak felületesen ismerik a Feng Shui-t, a tanácsadók pedig különböző szinteken alkalmazzák. Többen nem veszik figyelembe, hogy életünk nem vizsgálható statikus, változatlan formában. A legmagasabb szintű Repülő Csillag módszerrel a 8 irányból érkező, különböző típusú energiákat tanulmányozzuk az idő függvényében, nem pedig 9 négyzettel jelölt, képzeletbeli „sarkokat” vizsgálunk.

Feng Shui

Sok tanácsadó megreked itt, nem értik a magasabb szintű összefüggéseket, ezért úgy tálalják, mintha lényegtelen, zavaros dolog lenne, pedig ez a technika magába foglalja a tér-idő kapcsolatát, amely életünk kereteit adja.

A nyugati világ gondolkodásmódja a tudományosan bizonyítható realitásokra épül, ellentétben a keletivel, amely elfogadja a láthatatlan energiák létezését is.

Einstein is úgy gondolta, ha valami nem bizonyítható, attól még létezhet.

A Földről is azt gondolták, hogy lapos. Nos, ma már tisztában vagyunk vele, hogy nem.

A Feng Shui nem kínai csecsebecsék elhelyezését jelenti otthonunkban, ezért megértem a szkeptikusokat, akik kétségbe vonják ennek életünkre gyakorolt hatását. Ha ez ilyen egyszerű lenne, bizony csak elégedett, boldog emberek vennének körül bennünket.

A tradicionális Feng Shui segítségével otthonunkban a harmónia a megfelelő formák, színek, anyagok felhasználásával alakítható ki, a lakás stílusának megfelelően.

Napjainkra, szinte teljesen elszakadtunk a természettől, kizsákmányoltuk, igába hajtottuk, ahelyett, hogy hozzá alkalmazkodva éltük volna mindennapjainkat. Ennek következményeként ismét előtérbe kerül a természethez való visszatérés gondolata, a nyugodt, harmonikus légkör megteremtésére való igény.

Ehhez nyújt hathatós segítséget a tradicionális Feng Shui.

NÉGY PILLÉR ANALÍZIS

 2010.08.31. 19:32

 

„A Négy Pillér teória szépsége az, hogy egyáltalán nincs titokzatos és babonás szájíze. Minden logikusan megmagyarázható.” – Master Joseph Yu

 

 

A Négy Pillér (Ba Zi) analízis a kínai metafizikai rendszer egyik ága, mely az Ég-Ember-Föld hármas alapelvből az Ég, vagyis az univerzális energia elemzésével foglalkozik.

 

 

 

 

 

 (Lsd. még: http://www.fengshuitanacsadok.hu/fengshui_kincstar.php#eg_fold_ember)

A kínaiak szerint születésünk pillanatában, az első lélegzetvétellel beszívjuk az adott pillanatban uralkodó chi-t, mely meghatározza sorsunkat. A sorsot viszont dinamikus rendszerként értelmezik, mely szabad akaratunkkal befolyásolható.

A Négy Pillér egy nagyon kifinomult rendszer, mely nagyrészt az Öt változó állapot és a Yin-Yang teórián alapul. A Négy Pillér képlet kiszámítása a személy születési helye és pontos ideje (év, hónap, nap, óra) szerint történik.

A diagram a születési adatokat négy pár kínai karakter formájában ábrázolja. Minden pár egy pillért alkot; innen a Négy Pillér elnevezés. A pillérek struktúráját, egymással való kapcsolatát elemezve szinte mindent megtudhatunk személyiségünkről és életutunkról. A diagram értelmezése során világos képet kapunk a bennünk rejlő potenciálról. Miután a keleti gondolkodás - a nyugati lineárissal ellentétben - ciklikus, az időt folyamatos spirálként tekinti. A Négy Pillér módszerével feltárhatók a sorsunkat befolyásoló ciklusok hatása olyan fontos területeken, mint a család, barátok, kapcsolatok, párkapcsolat, karrier, tanulás, üzlet, … stb.

A képlet által feltárt információk alapján nagyon pontos utalásokat kaphatunk a lehetőségeinkről, erősségeinkről, gyengeségeinkről. Az már az Ember dolga, hogy ezeket a lehetőségeket hogyan aknázza ki élete során. Tehát a módszer nem az eleve elrendelt utat mutatja meg, hanem egyfajta iránytű az élethez, melynek segítségével szabad akaratunkat kihasználva választhatunk stratégiát, hogy a legteljesebb életet élhessük.

A Négy Pillér elemzés segítségével a tradicionális Feng Shui tanácsadás során pontosabban meghatározhatjuk az illető személy és különböző tevékenységei számára legalkalmasabb helyiségeket.

A módszer kiemelkedően fontos döntések előtt segíthet abban, hogy életünk nagy lépéseit a megfelelő időben tegyük meg. 

Címkék: sors feng shui négy pillér analízis ba zi életelemzés ég ember föld kínai asztrológia

süti beállítások módosítása