Ugyan az, mégis más......

 2011.04.04. 10:01

Mi a különbség a krumpli és burgonya között... 

Szeretnék rávilágítani arra, hogy a cikk témája nem a „variáció egy témára”, hanem a „variáció két témára”, hiszen nem a feng shuit hasonlítottam önmagához, hanem a tradicionális feng shuival vetettem össze.

Feng shui csak egy van, de az évezredek során számtalan feng shui iskola alakult ki. Ezek között valószínűleg a múltban is voltak olyanok, amelyek egyéni értelmezések alapján eltértek fő alapelvektől, de ezek nem maradhattak fenn az utókor számára, mivel hiteltelenségükre az évszázadok során fényderült, természetes szelekció révén kihullottak.

A legutóbbi vadhajtást képviselő „életterületes” módszernek köszönhetően eljutott nyugatra is a feng shui keleti bölcsessége. Akiket ez a téma komolyabban érdekelt, hamar szembetalálkoztak azokkal az ellentmondásokkal, amelyek további kutatásra ösztönözték.

Nem a módszerrel van a probléma, hanem azzal, hogy mire használják néhány könyv elolvasása, egy-két hétvégi tanfolyam elvégzése után a megszerzett információkat.

Mi a tradicionális, azaz az eredeti hagyományokat tisztelő és azokat változatlan formában továbbadó mesterek iskolájában tanultunk, és ezt az eszmeiséget kívánjuk népszerűsíteni.

Számomra is sajnálatos dolog, hogy sokan összekeverik a szezont a fazonnal….

Megértem azokat, akik csalódtak az „életterületes” feng shui alkalmazásakor, hiszen anno, én is abból indultam ki.

-          „Le kell csukni a WC tetőt.” Lecsuktam, mert azt mondták - csak érteni nem értettem, hogy miért, hiszen nem zár hermetikusan.

-          Tegyek pár db 100 Ft-ost a „gazdagság sarokba.” Tettem, csak azt nem értettem, hogy honnan tudja a gazdagság, hogy jönnie kell hozzám.

-          „Hiányterületek”

(1)  láttam gazdag embert, akinél hiányzott a gazdagság sarok…

(2)  láttam boldog párokat, akiknél hiányzott a szerelem sarok…

(3)  láttam családosokat, akiknél hiányzott a gyerek sarok…. és még sorolhatnám, de nem teszem.

A szkepticizmus napjainkban nagyon divatos, ám engedtessék meg, hogy mindenki saját maga döntsön életének aspektusairól.

Szívesen vitába szállok/beszélgetek azzal, aki érvekkel vagy ellenérvekkel áll elő, de nem díjazom, ha valaki „a pálya széléről kiabál be”.

Olvasom a blogokat, hozzászólásokat és megrendít az emberek ellenségessége a feng shuival kapcsolatban. Sokan azt sem tudják, miről is van szó – kritizálnak/ítélkeznek –, de még a fáradtságot sem veszik, hogy utánanézzenek, - olvassanak.

Nem értem a feng shui szakértőket sem, akik féligazságokkal tömik az emberek fejét, ellehetetlenítve ezzel azokat, akik évek hosszú sora óta tanulással töltik idejüket, hogy minél nagyobb segítséget tudjanak nyújtani a hozzájuk fordulóknak.

Természetesen én sem hiszem, hogy 1-2 kacsa, Buddha, ló, pénzérme, szélcsengő ide-oda helyezésével hatásossá lehet tenni bármit is, de ne felejtsük el, hogy a hittel milyen határtalan lehetőségekre képes az ember. Gondoljunk csak a babonákra! Az emberek olyan dolgokat is meg tudnak tenni általa, amiről azt hitték, képtelenek rá.

Tévedés azt hinni, hogy a feng shui hit kérdése. A feng shui metafizika. A tradicionális feng shui az emberi szem számára láthatatlan dolgokat teszi láthatóvá matematikai formulák segítségével.

Nem lenne szabad különbséget tenni a feng shui és a tradicionális feng shui között - mert feng shui csak egy van -, de sajnos szükség van rá, mert egyesek úgy gondolják, hogy a feng shui zászlaja alatt nagyon sok mindent el lehet adni.

A feng shui iránti igény egyfajta életmód és szemléletváltás az embereknél, akik szeretnének egy boldog, harmonikus légkört kialakítani maguk és családjuk számára. Szeretném, ha mindenki tudná, hogy a feng shui nem kötelező, csak egy nagyszerű lehetőség számunkra.

Végül a legfontosabb! Ahol nincs probléma egy családban, ott nem kell feng shui tanácsadás!!!

Címkék: tanácsadás babona életmód hit metafizika szkepticizmus tradicionális feng shui

A bejegyzés trackback címe:

https://fengshuitanacsok.blog.hu/api/trackback/id/tr672798115

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hiteles-e minden, ami hagyományos? 2011.04.04. 13:35:09

© Stowe Boyd / CC BY-NC 2.0 Könnyű kritikus kétkedéssel szemlélni új, csupán néhány évtizede létező megközelítéseket, ám fel kell tenni a kérdést: vajon az ősi, többszáz vagy...

Trackback: Ismerni a kereteket 2011.04.04. 13:31:50

Hagyományos megközelítés III.   © George Boyce / CC BY 2.0 Felmerül a kérdés, hogy mire jó a feng shui, minek a sorselemzés, hisz bármi is a sorsunk, bárhol is éljünk, a...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szél-víz · http://valosagtura.blog.hu 2011.04.04. 13:18:06

"Nem a módszerrel van a probléma, hanem azzal, hogy mire használják..."

Úgy vélem, azok, akik valódi megoldást nyújtó módszerként hirdetnek egy igazoltan hiteltelen módszert (pl. életterületes módszert), már az elejétől fogva hiteltelen tanácsadásra sarkallják a tanfolyamaikon részt vett embereket. Itt magával a módszerrel is baj van sajnos, nem csak az alkalmazással... :(
süti beállítások módosítása