Nyitottság

 2010.12.09. 18:25

 Gondolatébresztő a Feng Shui-val kapcsolatban…

 

 NYITOTTSÁG

 

 „A viták lényege nem a győzelem, hanem az előrehaladás."/J. Joubert/

 

 Tanítónk, aki matematika professzor, bölcsességéről ad tanúbizonyságot az alábbi cikkben, mellyel mi is egyetértünk és magunkénak vallunk…

Jó dolog, ha gondolatainkat meg tudjuk osztani másokkal, mert ez azt jelenti, hogy nyitottak vagyunk és fel merjük vállalni tudásunkat és érzelmeinket. Ez azt jelenti, hogy nincs takargatnivalónk az adott témával kapcsolatban. Amit leírunk, azt úgy is gondoljuk és helyesnek is tartjuk.

Felvállaljuk, hogy nem mindenki ért velünk egyet, hiszen nem az a célunk, hogy bárkit is meggyőzzünk gondolataink helyességéről.

Nagyon örülünk, ha valaki elolvassa írásainkat és építő módon reagál rájuk.

Nyitottak vagyunk a témában bármit megbeszélni, de nem célunk a vitatkozás és mások becsmérlése, ha netalán nem ért velünk egyet. Ha nyomós érvekkel áll elő, még az is előfordulhat, hogy megváltozhat véleményünk…

Mivel a tradicionális Feng Shui eredete sok évezredes múltra tekint vissza, igen nehéz kiválogatni a „búzából a pelyvát”. Nagyon fontos, hogy külön tudjuk választani a valódit a hamistól.

Figyelembe vesszük mások véleményét még akkor is, ha momentán nem is értünk vele egyet. Tiszteljük a másikat, mint embert és tiszteljük azt, hogy a miénkétől eltérő a véleménye, még ha téved is, de nem kell tisztelnünk a helytelen nézeteket.

Hogyan is működik ez? Mikor helyes és mikor helytelen egy álláspont?

Ez csakis őszinte vitával, logikus érveléssel és kísérletezéssel deríthető ki. Ha valaki másképp gyakorolja a Feng Shui-t, tisztelnünk illik őket emberként, amíg nem csapják be önmagukat. Ám ha az elmélet téves, nem tisztelhetjük azt, és a mi felelősségünk ráébreszteni az embereket arra, hogy mi a helyes, mi a helytelen. Ha nem nyitottak és nem figyelnek ránk, elveszítik tiszteletünket, mert nem nyitott szívvel keresik az igazságot.

Senkinek sem lehet mindig igaza. Amikor rámutatnak tévedésünkre, figyelmesen meg kell hallgatnunk a véleményüket, és el kell rajta gondolkodni. Ha hibáztunk, beismerjük és kijavítjuk! Ha nem tévedtünk, elmagyarázzuk álláspontunkat és boldogan állunk egy építő vita elébe.

/Részlet Master Yu tanításából/

Címkék: vita bölcsesség nyitottság

A bejegyzés trackback címe:

https://fengshuitanacsok.blog.hu/api/trackback/id/tr202504952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása